Een ander dagje uitwaaien

Als u een dagje aan het strand bent, of misschien wel uw vakantie aan zee doorbrengt, vergeet dan niet uw fototoestel mee te nemen. Bij zonsopgang en zonsondergang zijn adembenemend mooie foto's te maken. Hier vindt u enkele tips en ideeën voor uw heel eigen fotoserie aan het strand.


Fototips - Strand
Op ooghoogte

Bij het fotograferen van kinderen gaat het erom de dynamiek vast te leggen. Dit lukt het beste met een kleine opnamehoek en een korte brandpuntsafstand. Kom dichtbij, om het hele beeld scherp te krijgen. De bewegingen komen door de zeer kleine uitsnede intensiever naar voren.

Fototips - Strand
Apparatuur

Polarisatiefilters mogen in de tas van een reizende fotograaf niet ontbreken: deze voorkomen bij sterk zonlicht ongewenste effecten in uw foto en geven verzadigde kleuren. Voor de belichtingsmeting van uw spiegelreflexcamera moet u een circulairepolarisatiefilter gebruiken.
Kleurverzadiging en intensiteit: omdat ze de ongewenste lichtreflecties uitfilteren, zorgen de polarisatiefilters voor verzadigde kleuren. De hemel lijkt blauwer, het zand natuurlijker. Minder spiegeling: met de reflecties worden ook de bekende spiegeleffecten uitgefilterd. Spiegelend glas en reflecterende wateroppervlakken vormen dus geen hindernis meer.

Fototips - Strand
Fototips - Strand
Witbalans controleren

Welke kleuren hoort de zonsopgang te hebben? Bij sommige camera's gaat het wel eens mis met de automatische witbalans. Schiet om dat te verhinderen in RAW en beslis op de PC. Deze foto's laten zien hoe verschillend opnames kunnen worden afhankelijk van de kleurtemperatuur. Bij een zonsopgang bereikt u neutrale waarden bij ongeveer 3.500 Kelvin.

Fototips - Strand
Een klassieker: het gezin op het strand

Een gezinsfoto is een prachtig cadeau voor opa's en oma's en een leuke herinnering aan de laatste vakantie. Ook als deze klassieker een beetje té klassiek is, hoort hij in uw fotoalbum. Gebruik voor een aantrekkelijke opname een statief met zelfontpanner, liefst vanaf een positie dicht bij de grond.

Bijzondere ontdekkingen

Aan zee zijn meer spannende beelden te vinden dan alleen het strand. Als er een haventje in de buurt is, moet u zich zeker de tijd gunnen voor een kleine expeditie. Als de vissersboten van zee terugkomen, zijn er volop beelden met veel beweging. Of natuurlijk met weinig beweging, zoals deze ontspannen meeuw, die de rustige compositie verlevendigt.
Info: Pentax K20D 50mm • F 5.6 • 1/100 sec • ISO 100

Fototips - Strand
Na een lange dag...

Nog een klassieker voor uw strandfoto's: de zonsondergang. Aan zee is de kans groot dat u deze wolkenvormen te zien krijgt. De zon vormt een fantastisch decor voor een dramatisch wolkenschouwspel.
Info: Canon EOS 350D 300mm • F 11 • 1/640 sec • ISO 400

Fototips - Strand
Fototips - Strand
Spelen met contrast

Een zeer kleine opnamehoek en de relatief korte brandpuntsafstand zorgen ervoor dat dit eenvoudige onderwerp een blikvanger wordt. De vormen worden door de perspectieven vertekend, de rode vlaggen werken voor de bijna strak blauwe achtergrond met het schip, de lucht en de zee als kleurige stippen.
Info: Canon PowerShot G5 35mm • F 4 • 1/640 sec • ISO 100