Een dag - een stad

Als de zomer eraan komt laten steden zich van hun mooiste kant zien: de bezienswaardigheden stralen en alle plantsoenen staan vol kleurrijke bloemen. Nu loont het om wat vroeger op te staan of te wachten op de schemering. Want het mooiste licht voor uw foto's is in de ochtend- en avonduren. Maar ook 's middags zijn er veel mooie beelden te ontdekken die niet lijden onder felle zon. Met onze tips maakt u gegarandeerd in een paar uur een prachtig stadsportret, als het weer tenminste meezit!


Fototips - Stad
Waar gaan we heen?

De belangrijkste vraag is: Welke stad is het meest geschikt voor een stadsportret? Hier kunt u denken aan Amsterdam, Utrecht, Maastricht of Delft als mogelijk uitstapje. Het hoeft niet altijd een bekende verre bestemming te zijn. Uw thuisstad: wie van zijn routine afstapt en door bekende straten loopt en ze door de ogen van een toerist bekijkt, ontdekt vele nieuwe interessante facetten. Het is belangrijk om u precies zo te gedragen als u in een vreemde stad zou doen: voorbereiding, kleine pauze in leuke cafés en lekker veel tijd.


Goede planning is het halve werk

Alleen als u weet welke beelden u op welk moment het beste kunt fotograferen, haalt u het maximale uit een dag. Daarom is het handig om een plattegrond of een stadsgids te gebruiken. Doe ook van tevoren wat research op internet. Een ding is zeker: u bent aan het einde van de dag misschien doodmoe, maar met uw gemaakte foto's kunt u tevreden zijn.

Fototips - Stad
Apparatuur

Wie wil er bij een lekkere zomertemperatuur nu zeulen met overbodige apparatuur? De hele uitrusting voor een stadsportret (camera en twee objectieven) past in een kleine tas, bijv. in de Tamrac Velocity 8x (ca. 60 €). Standaard-Zoom: Voor de meeste foto's is een brandpuntsafstand van 28-100mm geschikt (omgerekend naar kleinbeeld). Groothoek: minder is in dit geval meer. Met een kortere brandpuntsafstand kun je spannende architectuuropnames maken. Een lange groothoek-zoomlens zoals de Tamron 10-24 mm biedt veel flexibiliteit.


Fototips - Stad
Meerdere perspectieven uitproberen

Geheugenkaarten zijn tegenwoordig groot en goedkoop, er is dus geen reden meer om zuinig met ruimte te zijn. Probeer meerdere perspectieven en hoeken uit, u kunt later op de pc verwijderen wat u wilt. Het neemt natuurlijk wat meer tijd in beslag, maar u zult later in ieder geval geen spijt hebben dat u een bepaalde foto niet net wat ruimer of dichterbij had genomen.
Info:Canon EOS 500D 55mm • F 16 • 1/160 sec • ISO 200

Fototips - Stad
Straatnaamborden

Zodat u weet waar u bent! Een mooi oud bord met een aparte straatnaam of een wegwijzer vrolijkt uw stadsportret op. Belangrijk: denk hierbij ook goed na over de beeldhoek en de eventuele compositie met omringende gebouwen, zodat uw straatnaambordfoto goed past bij de stijl van de rest van uw fotoserie.
Info: Canon EOS 500D 80mm•F 8•1/160 sec•ISO 200

Land en mensen

Een stadsportret van München zonder Biergarten? Dat is onmogelijk! Het beste kunt u meerdere foto's uit verschillende hoeken nemen. Zo weet u zeker dat de perfecte foto ertussen zit, waarbij niemand in de camera kijkt of een vreemd gezicht trekt bij het nemen van een slok. U kunt op het onderwerp inzoomen met een langere brandpuntsafstand.

Met de camera boven het gewoel

Fotograferen van bovenaf, zoals bijvoorbeeld hier in München vanaf de 'Alter Peter', opent nieuwe mogelijkheden. U kunt het uitzicht gebruiken voor een beeldcompositie, waarin verschillende beroemde bouwwerken van de stad samengebracht worden. Maar u kunt ook een ander spannend beeld ontdekken, dat u later nog eens beter wilt bekijken.
Info: Canon EOS 500D 20mm • F 13 • 1/320 sec • ISO 200

Registreer de stemming

Summer in the City, dat is het motto van uw stads-fotoserie. Om het zomergevoel over te dragen, heeft u naast een goed beeld van vrolijke mensen die van de zon genieten ook de juiste kleuren nodig. Dit kunt u ter plekke bewerkstelligen via de witbalans, als u de instelling 'bewolkt' kiest. U kunt het ook later doen bij de fotobewerking, bijvoorbeeld met het Warm-filter (81) in Photoshop (Beeld|Aanpassen|Fotofilter). Denk er wel om, dat u de lucht daarbij lichter bewerkt om de kleuren natuurlijk te laten blijven.
Info: Canon EOS 500D 40mm • F 13 • 1/320 sec •ISO 200

Zoals altijd maar dan anders

De Monopteros-tempel in de Engelse Tuin in München is een overbekend beeld. Maar wie heeft er wel eens in de koepel gekeken? Dit geldt natuurlijk voor heel veel plaatsen. Belangrijk: stel de belichtingswaarden handmatig in, om zowel de binnenkant van de koepel als de blauwe lucht buiten op te kunnen nemen.
Info: Canon EOS 500D 29mm • F 7.1 • 1/160 sec • ISO 200

Fototips - Stad
Fototips - Stad
Schitterende schemering

De extra lange schemering in de zomer is perfect om met licht te spelen. De stad straalt ook zonder zon! Als u hier lichtsporen wilt fotograferen, heeft u een statief nodig. Andere opnamen lukken met ISO-waarden rond de 1.600 en beeldstabilisator nog vanuit de hand.
Info: Canon EOS 500D 35mm • F 8 • 10 sec • ISO 200

Fototips - Stad
Krachtige kleuren en bijzonderheden

Een typisch beeld voor krachtige kleuren en ongewone vormen is de metro. Neem de tijd en vind een station met oplichtende kleuren, ongewone hoeken en borden. DON'T: Met statief fotograferen

Nieuwe vormen vinden

Experimenteer met lijnen! Close-ups en krappe uitsneden van moderne architectuur geven vele mogelijkheden voor abstracte vormen, waarvan op het eerste gezicht niet eenvoudig te zien is van waaraf ze zijn opgenomen. Dit is overigens de nieuwe synagoge in het centrum van München.