Safari in de dierentuin

Natuurlijk is een fototrip door de wildernis een belevenis. Maar vaak hoef je niet ver van huis te gaan om de spannende wereld van de dieren te fotograferen in een terrarium of een natuurlijk verblijf. Voor moderne dierentuinen en safariparken geldt: geen tralies en dicht bij de natuur. Zo gedragen de dieren zich net als in de vrije natuur.
Een tip voor in de zomer: het reusachtige natuurverblijf voor mensapen in de Leipziger Zoo. Eén ding moet u, naast uw apparatuur, zeker ook meenemen: geduld.


Fototips - Dierentuin
Fototips - Dierentuin
Belichting in balans

Ergens in een rustig hoekje ontspant een kangoeroe, hij wordt van de zijkant warm belicht. Met statief, meerveldsmeting en het grote dynamische bereik van de Fujifilm S100f wordt de foto zo goed als perfect. Alleen het hek stoort in de compositie, maar dit is later eenvoudig te verwijderen met de fotobewerking.
Info: Fujifilm FinePix S100fs 400mm • F 5.7 • 1/125 sec • ISO 100

Fototips - Dierentuin
Apparatuur

Voor sterke foto's in uw fotoreeks heeft u een camera of lenzen nodig met een lange brandpuntsafstand. Mega-Zoom: De meeste foto's die u hier ziet, zijn totstandgekomen met Fujifilm Mega-Zoom F100fs, die in tele-afstelling 400 mm brandpuntsafstand biedt. Door de hoge resolutie zijn uitsneden mogelijk.
Telelens: DSLR-fotografen hebben bij de resolutie een groot voordeel. BELANGRIJK: Neem uw objectieven met de grootste brandpuntsafstand en de hoogste lichtsterkte mee. Heeft u die niet, dan kunt u er voor deze gelegenheid misschien een lenen. Beeldstabilisator/statief: Gebruikt u een telelens, dan is de stabilisator zeer belangrijk. Een statief is ook goed te gebruiken in donkere terraria of voor bijzondere ideeën.


Fototips - Dierentuin
Kleine uitsnede, groot effect

Zo'n beeld is vaak alleen te vangen met een zeer sterke telelens: flamingo's op een plek, die alleen met zichzelf bezig zijn. Vaak is een uitdrukkingsvolle uitsnede voldoende, die u later achter de computer kunt bepalen.

Fototips - Dierentuin
Zoekplaatjes

De groene slang ligt bewegingloos op een tak en levert een zeer rustig en krachtig gekleurd beeld op. Met de Nikon D90 lukt het ondanks de ruit ertussen een exacte focus te krijgen, en de auto-witbalans zorgt voro een kleurecht beeld zonder ruis.

Fototips - Dierentuin
Fotobewerking plannen

Ook als uw favoriete onderwerp zich in de halfschaduw bevindt, moet u altijd op ontspanner drukken. Later kunt u zonder veel moeite met behulp van de niveaus of met een instelling van het type 'ophelderen' in combinatie met maskers het gebied rond de ogen lichter maken om ze meer spanning te geven.
Info: Fujifilm FinePix S100fs 400mm • F 5.3 • 1/125 sec • ISO 200

Bijzondere momenten vangen

Zeeleeuwen zijn speels, en dollen graag in en rond het water. Als u de tijd neemt om de dieren echt te observeren, ontdekt u patronen in hun bewegingen. Dit kan u helpen om u doelgericht op bepaalde kort durende houdingen te concentreren.

Fototips - Dierentuin
Abstracte figuren vormen

Ook bij opnames van dieren kunt u tot bijzondere abstracte vormen komen. Vanuit een laag standpunt en met een uitklapbaar display kunt u ook met de uitsnede experimenteren. Zoals u hier ziet vormen de rustende neushoorns een soort oude rotsformaties.
Info: Fujifilm FinePix S100fs 310mm • F 6.4 • 1/125 sec • ISO 200

Fototips - Dierentuin
Perfect licht

In de namiddagzon zijn de stokstaartjes in de dierentuin van Bazel in hun element. Met hun parmantige rechtopstaande houding en hun nieuwsgierige zwarte oogjes houden ze alles in de gaten.
Info: Nikon D90 160mm • F 5.6 • 1/250 sec • ISO 400