Uitstapje naar het bos

Als de stad u te heet onder de voeten wordt, is het bos het perfecte toevluchtsoord. Niet alleen voor de frisse lucht en de schaduw, maar ook voor de nieuwe inspirerende onderwerpen voor een foto. Maar door alle schaduwen is het voor uw camera lastig om de belichting automatisch te bepalen. U kunt ook last hebben van overbelichting of een verkeerde witbalans. Een ander nadeel van de koele schaduwen is dat de sluitertijd langer wordt. Afhankelijk van uw type camera is een ISO-waarde van 200 of 400 geschikt voor in het bos.


Fototips - Bos
Panorama, maar dan anders.

Om het bos goed op beeld te krijgen zijn zonnige dagen perfect. De kneep zit hem op dat soort dagen in de juiste belichting. Een foto die van voor tot achter scherp is maakt u met een klein diafragma, dynamisch-bereikoptimalisatie en meerveldsmeting. Maak u geen zorgen over een beetje overbelichting in de zonnige partijen, die geven de zomerstemming in het bos goed weer.
Info: Nikon D300 42mm • F 10 • 1/60 sec • ISO 200


Fototips - Bos
Familie in beeld

De kleuren van de bladeren en alle verschillende bloemen en bomen zijn een leuke afwisseling van de speelplaats en de kinderverjaardag. Zo krijgt uw fietstochtje een bijzondere uitstraling en een vrolijk karakter.
Info: Canon EOS 400D 100mm • F 3.2 • 1/100 sec • ISO 200


Fototips - Bos
Tegenlicht

De fijne structuren van de blaadjes en bloemen komen extra goed uit op een foto in natuurlijk tegenlicht. Technisch is een opname met tegenlicht geen uitdaging: Spot-AF en een groot diafragma (bijv. f4.5) zorgen voor voldoende onscherpte.

Omgaan met belichting

Wanneer u stromend water niet bevroren maar juist stromend op de foto wilt krijgen, hebt u een langere sluitertijd nodig. Afhankelijk van hoe sterk u het effect wilt hebben zijn hiervoor meerdere seconden nodig. U hebt in dit geval zeker een statief nodig. Maar zelfs met het kleinste diafragma en de laagste ISO-waarde is het in het bos nog te licht. In dit geval kunt u de gewenste sluitertijden het beste bereiken met een neutraalfilter. 50 €). Een ND 1,8, die zes stops verdonkert, is een goede keus.
Info: Canon EOS 400D 75mm • F 22 • 10 sec • ISO 100


Fototips - Bos
Oog voor detail

Waar de natuur vrij haar gang kan gaan is veel te zien en vast te leggen, zoals deze boomstronk die heel wat mossen verzamelt heeft.

Geheime plekken verstopt laten

Kleine meertjes of vijvers liggen vaak verstopt achter bomen en struiken. Zoek een positie vanwaaruit u het verstopte karakter van zo'n plek duidelijk kunt vastleggen. Een beetje geheim, verstopt. Die sfeer ziet u dan ook terug in uw bosfotoserie.

Apparatuur

Bij het fotograferen van landschappen en bossen zijn een Gorillapod of een monopod niet geschikt. Driepootstatief: statieven heb je in meerdere varianten. Wanneer u een goedkope optie zoekt en het gewicht voor u geen probleem is, is een spuitgietvariant voor u perfect. Het alternatief is carbon, dat duur maar zeer lichtgewicht is. In beide gevallen is een hoogwaardig afgewerkt statief met telescopische poten flexibel en makkelijk op te stellen. Balhoofd: zodat de horizon recht en de uitsnede perfect is. Uitvoering: let bij een aankoop van een statief niet alleen op de afwerking, maar let er ook op of de maximale hoogte voor u voldoende is.